Všichni známe Celsiovu teplotní stupnici – známe její základní referenční body (0°C a 100° C). Možná někteří z nás ví, jak převádět stupně Celsia na stupně Fahrenheita nebo na Kelviny. Co nám ale říká teplota 461,67°R (Rankina)? Jaké další teplotní stupnice existují?
3 nejpoužívanější stupnice
Fahrenheitova teplotní stupnice byla navržena v roce 1724 německým fyzikem Danielem Gabrielem Fahrenheitem. Ten v roce 1714 sestavil svůj první rtuťový teploměr, který byl přesnější než do té doby používané lihové teploměry.
Jako jeden ze základních bodů této stupnice nejprve určil teplotu 0°F (-17,8°C), která odpovídala tepelnému stavu směsi vody, ledu a salmiaku. Tehdy se domníval, že nižší teplotu není možné vytvořit. Později však tento základní bod upravil na 32°F (0°C) – bod mrznutí vody. Druhým základním bodem stupnice byla teplota zdravého lidského těla, 98.6°F (37°C). Pro ilustraci, bod varu (100°C), odpovídá ve Fahrenheitově stupnici 212 stupňům a nejnižší možná teplota (absolutní nula) je – 459,67°F.
Do 70. let 20. století se tato stupnice běžně používala v anglicky mluvících zemích a na Kubě. Pro převod stupňů Fahrenheita a stupňů Celsia se používá tento vztah: T[°F] = 9/5 T[°C ] + 32.
Celsiovu teplotní stupnici navrhl v roce 1742 švédský astronom Anders Celsius. Jako základní body byly původně určeny: bod varu vody (0°C) a bod mrazu (100°C). Carl von Linné tuto stupnici později obrátil do dnešní podoby. Absolutní nula je -273,15°C.
Kelvinova teplotní stupnice je považována za absolutní teplotní stupnici. Navrhl ji britský matematik a fyzik William Thompson Kelvin. Její počáteční bod je absolutní nula, 0 K (-273,15°C). Druhý základní bod této stupnice je teplota trojného bodu čisté vody (rovnováha mezi pevnou, plynnou a kapalnou fází vody), 273,15 K (0°C). Bod varu je 373,15 K. Pro převod na stupně Celsia je třeba užít vztahu T[°C] = T [K] – 273,15.
Další teplotní stupnice
V roce 1859 navrhl další teplotní stupnici skotský inženýr William John Macquorn Rankin. Tato stupnice má také počáteční bod v absolutní nule (0°R = 0 K). Bod varu je v této stupnici vyjádřen jako 100°C = 671,67°R, bod mrazu 0°C = 491,67°R. Vztah pro převod Rakninovy teplotní stupnice na Celsiovu je T[°R] = 9/5 T[°C ] + 273,15.
Réamurovu teplotní stupnici navrhl v roce 1730 francouzský přírodovědec René Antoine Ferchault de Réaumur. Její počáteční bod je shodný s bodem mrazu (0°C = 0°Re). Teplota bodu varu je 80°Re. Jeden díl této stupnice (1°Re) odpovídá zvětšení objemu 80 % lihu (etanolu) v lihovém teploměru o 1/1000. Tato stupnice byla dříve používaná v Evropě, hlavně v Německu, Francii a Rusku. Francie pak v roce 1790 přešla na Celsiovu teplotní stupnici. V částech Evropy se Réamurova stupnice běžně používala do poloviny 19. století a v Rusku i začátkem 20. století. Dodnes se v některých italských a švýcarských továrnách používá k měření teploty mléka při výrobě sýrů a v Holandsku při měření teploty cukrového sirupu pro výrobu zákusků. Pro převod na Celsiovu stupnici je třeba užít vztahu T[°R] = 4/5 T[°C ].
Na následujícím obrázku můžeme vidět porovnání výše probraných teplotních stupnic (ZDROJ: prevod.cz)
Byly navrženy i další stupnice, jako Newtonova, Romerova nebo Delisleova, které však nebyly příliš používané.